Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2009 19:05 - Болестта на човечеството
Автор: gitis Категория: Лични дневници   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.05.2009 01:39


Болестта на човечеството?

Или: Кратко есе за любовта

Спомням си едно послание, което пишехме като деца по лексиконите. То гласеше: „Любовта попитала приятелството: „Защо съществуваш ти, когато мен ме има?”. То отговорило: „За да успокоявам и правя щастливи тези, които ти нараниш!”.”. Питам се, как е възможно чувство като ЛЮБОВТА, възпято в песни, ставало причина за създаване на десетки, хиляди романи, чувство, което в нашето съзнание е нещо приказно красиво и неописиемо с думи, именно то да причинява толкова страдание на хората? Нима не е вярно, че именно ЛЮБОВТА тласка хората към напредък и пак тя е водила еволюцията, та човек да стигне до тук и продължи напред!?

Но също така е вярно, че пак тя е причина за много войни и пагубни действие между хората! Достатъчно и да вземем за пример Троянската война! Чудя се: хубавата Елена дали е била още хубава, когато войната е свършила, а дали е била въобще способна да обича някой след всичко, което се е случило? Едва ли. Може би в основа на всичко е лежало нещо друго, някакви други чувства и цели. Властта? Нека цитирам думите на една от най-скандалните личности, живели някога - папа Александър VI (Родриго Борджия), считан за първия кръстник на италианската мафия. Той на смъртния си одър пред сина си Чезаре Борджия е казал: „Без любов властта е извращение, нещо повече - тя е заплаха. Властта е опастност, която може във всеки миг да се превърне в зло. Сама по себе си властта не доказва нищо. Тя е празно налагане на волята на един човек върху други. Това не е добродетел. Без любов властта поставя човек по-близо до животните, отколкото до ангелите!”.

Чувала съм хора да твърдят, че БОЛЕСТТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ Е СПИН, А ЛЮБОВТА.

Други пък казват: „Благодаря на Господ, че ми е изпратил това страдание! Заслужава си да го изстрадам.”

Примери много. Сравнения също. Да свързваме любовта с други чувства и качества не е грешка, защото тя е съвкупност от всички тях. Но дали Любовта наистина е болестта на човечеството? Ако това е така, то и нашият предан създател, който ни е сътворл с любов е бил болен от същата болест. А за него Библията казва, че ТОЙ Е СЪВЪРШЕНСТВОТО И НИ Е СЪЗДАЛ ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ.

Затова, мили хора, нека опитаме да бъдем съвършени и да не свързваме това прекрасно чувство със страдания и болести! Нека не приписваме нашите несполуки и несъвършенства върху любовта!

                                                        
Маргарита Стангър



Тагове:   болест,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gitis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 58742
Постинги: 16
Коментари: 28
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930